Umrla je Ana Štefok

PJEVAČICA Ana Štefok, preminula je jučer u svom stanu u zagrebačkom naselju Zapruđe. Rođena je 1940. godine a 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća palila je i žarila Jugoslavijom, bila je poznata po brojnim nastupima i pobjedama na festivalima, česta gošća televizijskih i radijskih emisija.

Prvu pobjedu ostvarila je na sarajevskom festivalu Vaš Šlager sezone 1968. izvedbom pjesme Molitva Kemala Montena i Sabina Varešanovića. Potom je pobijedila na Opatijskom festivalu 1970. godine, otpjevavši pjesmu Alfia Kabilja Želim malo nježnosti i ljubavi. Ostat će upamćena i po nastupima na Festivalu kajkavske popevke – Krapina, 1973. i pjesmi Međimurje zeleno.

Od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, ostala je osamljena i pritisnuta teškim životnim prilikama, svi su je zaboravili, a tako je i umrla, objavio je Hrvatski radio.

Hrvatska glazbena unija priopćila je kako je Ana Štefok u svojoj dugogodišnjoj karijeri snimila veliki broj predivnih pjesama i obrada stranih hitova, a njena interpretacija i prekrasna boja glasa ostavili su veliki trag u zabavnoj glazbi šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

“Pjesme koje su za nju skladali najznačajniji hrvatski autori uvelike su slijedile svjetske trendove popularne glazbe, poput “Hvala ti za ljubav”, “Listek”, “Balada”, “Exodus” i “Doviđenja, sretan put” koji nas vraćaju u najljepše godine hrvatske zabavne glazbe i godine glamuroznih festivala.”, stoji u priopćenju iz HGU u kojemu dodaju kako će izvijestiti o njenom posljednjem ispraćaju.

*****

ZAGREB, ožujak/mart 2011. – U Zdravljaku nasred tržnice Zapruđe, sjedi sama za stolom i gleda kroz prozor nekamo u daljinu. Ispred nje tek čaša obične vode i prazna šalica kave. Na stolici pokraj nje dvije plastične vrećice – u jednoj jogurt, dva krumpira i grincajg, a u drugoj pola bureka i četvrt kruha iz obližnje pekarnice.

Dočekuje nas tako Ana Štefok (71), legenda hrvatske zabavne glazbe 60-ih i 70-ih. Susret smo dogovorili preko susjeda, 79-godišnjeg umirovljenog elektrotehničara Ivana Barića koji nam je ispričao da je nekada bogata i obožavana zvijezda danas u vrlo teškoj životnoj situaciji.

Hrvatska Edith Piaf

– Pomozite mi. U novčaniku imam samo 10 kuna, a da bih se prehranila i platila režije, moram prositi na cesti po kunu-dvije; molim susjede za kruh i mlijeko, iz okolnih restorana skupljam ostatke od ručka. Htjela sam se ubiti, prekinuti ove paklenske muke, ali me svećenik odgovorio od toga. Umrla bih sad od srama, ali nemam se kome više obratiti – započela je svoju potresnu ispovijest pjevačica božanstvena glasa.

Starije generacije sjećaju je se kao domaće Edith Piaf. Nastupala je po cijelom svijetu kao jedinstvena šlager-diva bivše Jugoslavije. Anini hitovi “Majko, nemoj plakati”, “Malo mira”, “Ne mogu ti vjerna biti”, “Varaš se, znaj” i još mnogi postali su evergreeni. Upravo je zbog toga pogađa, kaže, što je učinila toliko toga dobroga za hrvatsku glazbu, a danas su je svi zaboravili, osim tek dvije prijateljice, Višnje Korbar i Zdenke Vučković.  Nekadašnja diva očiju punih suza govori da je spremna sve raditi, i čistiti stubišta, no nitko je zbog godina ne shvaća ozbiljno.

Problemi su je stigli krajem osamdesetih godina kad je zbog pada popularnosti i nesretne ljubavi – muškarca koji ju je ostavio – počela piti.

– Sama sam se prijavila na liječenje od alkohola – govori.

Godine 1989. potpuno se povukla sa scene i otada više nikada nije nastupala, tek je povremeno sudjelovala u HRT-ovim emisijama kao sugovornik u Dokumentarnom programu. Liječila se i dalje periodično zbog depresije, a istodobno se brinula o teško bolesnom i nepokretnom ocu Franji, koji je preminuo 2005.

Iako je nekad živjela u strogom centru Zagreba, već godinama ova bivša diva živi u stanu od 30 kvadrata u zagrebačkom Zapruđu.

Sve do prije dvije godine živjela je od svoje mirovine (2500 kuna) i umjetničkog dodatka (1000 kuna), ali onda je upala u velike financijske probleme zbog dva kredita koja je podigla.

Kobni kredit

– Htjela sam vratiti sve dugove i adaptirati stan prije nego što ga prodam, preseliti u dom umirovljenika i bezbrižno nastavila živjeti. No, kupca za stan nisam mogla naći, a još sam se više zaduživala kod susjeda. Nema stanara u zgradi koji mi nije pomogao, ali sada preda mnom svi zatvaraju vrata.

Što od vlastite nemoći, što od ljutnje jer nekima nisam vratila novac kako sam obećala. A mjesto u domu nikako ne mogu dobiti – govori nam Ana.

Početkom prošle godine pjevačica Zdenka Vučković (69), njezina stara prijateljica iz boljih vremena, pokušala je kolegicu izvući iz dugova i preuzela je plaćanje njezinih rata kredita i režija kako bi banka Ani ponovno odblokirala račun. Zbog toga su, na Anino inzistiranje i preporuku Centra za socijalnu skrb 13. siječnja 2010. potpisale Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju po kojem se Zdenka obvezala plaćati Anine rate kredita i podmirivati mjesečne režije, a zauzvrat bi Zdenka postala vlasnica Aninog stana.

– Ovakav ugovor smo potpisali samo zato da bih Anu spasila od raznih sumnjivih likova kojima je dugovala novac i da joj netko ne bi oteo stan, zbog čega mi je tada zahvaljivala na sva usta.

Nisam mogla ne reagirati na molbe prijateljice kojoj je doslovno prijetilo izbacivanje na cestu, pa smo razgovarali s njezinom liječnicom, bankarom, socijalnom radnicom i odvjetnicom te smo svi zajedno odabrali ovakvo rješenje – govori nam Zdenka. U Centru za socijalnu skrb Novi Zagreb kažu da bi bez njezine pomoći Ana živjela još puno gore.

No, prije dva mjeseca i sama Zdenka zapala je u probleme. Budući da njeguje bolesnog supruga Krešu Oblaka, čiji lijekovi više nisu na listi HZZO-a, pa za njih izdvajaju većinu mirovine, nije u mogućnosti u roku podmirivati i tuđe dugove.

ADIO GENERACIJO I HVALA.

Anin posljednji nastup.

Posted on 4. Novembra 2011., in Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentariši.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s